Πέμπτη, Νοεμβρίου 14, 2013

Πέντε μουσεία που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα!


Η Αθήνα κρύβει μουσεία, κάποια λιγότερο γνωστά, κάποια διάσημα μέχρι τα πέρατα της οικουμένης. Παρακάτω θα διαβάσετε πέντε προτάσεις μουσείων που αξίζει να επισκεφτείτε...

 

Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com



 
1. Μουσείο της Ακρόπολης

Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα ανακαλύψετε τους θησαυρούς που εντοπίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και παράλληλα θα θαυμάσετε ένα εντυπωσιακό κτήριο σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Το πιο σύγχρονο μουσείο της Ευρώπης άνοιξε της πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009, εννιά χρόνια αφότου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, νικητής του οποίου ήταν ο γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί με το Μιχάλη Φωτιάδη. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ωστόσο η αποβίβαση των επιβατών από τουριστικά λεωφορεία γίνεται στην οδό Χατζηχρήστου και η είσοδός τους από την οδό Μητσαίων.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενούνται εύρηματα από τον ευρύτερο ιερό χώρο της Ακρόπολης αλλά και εύρηματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Μάλιστα, στα εγκαίνια, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση του ελληνικού αιτήματος για επανένωση των μαρμάρων στην πατρίδα τους, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη Μετόπη του Παρθενώνα.

Μπαίνοντας στο μουσείο το γυάλινο δάπεδο σας φέρνει σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης καταλαμβάνει μια έκταση 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό. Οι μόνιμες εκθέσεις καταλαμβάνουν 3 ορόφους και χωρίζονται σε 4 επίπεδα, ενώ στο πέμπτο βρίσκονται επιπρόσθετοι χώροι όπως καφέ, εστιατόρια και πωλητήρια.

Στο πρώτο επίπεδο θα θαυμάσετε εκθέματα-ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως. Στη δυτική και βόρεια πλευρά του 1ου ορόφου μπορείτε να δείτε από κοντά τα φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερέχθειου και βέβαια τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

Έχετε κατά νου ότι τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο αποτελούν τα κυριότερα μνημεία του οικοδομικού προγράμματος της κλασικής Ακρόπολης. Εντυπωσιακή είναι και η αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές αφού στέκονται ελεύθερα στο χώρο.

Ο 2ος όροφος του μουσείου είναι αφιερωμένος στον Παρθενώνα. Στον πυρήνα της αίθουσας του Παρθενώνα στον 3ο όροφο του μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και το γλυπτό του διάκοσμο. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς απολογισμούς δαπανών της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου.

Tip: Ο πιο βολικός τρόπος να επισκεφτείτε το μουσείο είναι με μετρό ή, εναλλακτικά, με λεωφορείο. Αποφύγετε το αυτοκίνητο, μιας και βρίσκεστε στο ιστορικό κέντρο, όπου η στάθμευση αποτελεί δύσκολη υπόθεση.Καφέ υπάρχει στο ισόγειο που προσφέρει θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή λόγω του γυάλινου δαπέδου.

Το μουσείο διαθέτει επίσης εστιατόριο στον 2ο όροφο με υπέροχη θέα στο βράχο της Ακρόπολης (τιμή κατ’ άτομο: 12-15 ευρώ. Ώρες λειτουργίας: 08.00-20.00). Επίσης, στον 2ο όροφο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το αναγνωστήριο της ενημερωμένης βιβλιοθήκης. Στα πωλητήρια του μουσείου μπορείτε να βρείτε δώρα σε ελκυστικές τιμές. Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά που προβάλλεται στον 3ο όροφο.

Τρίτη-Πέμπτη και Σάββατο-Κυριακή: 08.00-20.00, Παρασκευή: 08.00-22.00 (θερινό ωράριο: 1 Απριλίου-31 Οκτωβρίου), Τρίτη-Πέμπτη: 09.00-17.00, Παρασκευή: 09.00-22.00, Σάββατο-Κυριακή: 09.00-20.00 (χειμερινό ωράριο: 1 Νοεμβρίου-31 Μαρτίου)

Γενική είσοδος: 5 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο)

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, +30 210 9000900, www.theacropolismuseum.gr


 



Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com


2. Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2013 και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα και άκρως αξιόλογα σωζόμενα δείγματα της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Βρίσκεται στο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι και στεγάζεται στο σημείο όπου βρισκόταν από το 1857 το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το οποίο παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην Αθήνα για περίπου 130 χρόνια.

Μέσα από την περιήγησή του στο χώρο, ο επισκέπτης απολαμβάνει μια ουσιαστική γνωριμία με τις συνθήκες εργασίας στο παλιό εργοστάσιο, μέσα από προβολές και συνεντεύξεις εργαζομένων, τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, θαυμάζοντας τα παλιά μηχανήματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούταν, το ρόλο των επιχειρηματιών του τότε, αλλά και την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην αφάνεια.

Tip: Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται και ο οδηγός μουσειακής διαδρομής, τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε στην είσοδο. Δυνατό «χαρτί» του μουσείου αποτελούν οι ξεναγήσεις, με κόστος 3 ευρώ επιπλέον (δωρεάν για παιδιά κάτω των 7 ετών), οι οποίες διαρκούν 45 λεπτά. Οι ξεναγήσεις γίνονται σε 2 γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά), προς το παρόν, και πραγματοποιούνται και Σαββατοκύριακα.

Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00 (Θερινό ωράριο: 16 Απριλίου-14 Οκτωβρίου), Τρίτη-Κυριακή: 10.00-20.00 (Χειμερινό ωράριο: 15 Οκτωβρίου-15 Απριλίου)

Γενική είσοδος: 1 ευρώ, δωρεάν (παιδιά κάτω των 7 ετών)

Πειραιώς 100, +30 210 3475518, www.technopolis-athens.com


 




Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com

3. Μουσείο Μπενάκη
 

Το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για την Ελλάδα, αφού προσφέρει στον επισκέπτη του μια ευρεία προοπτική της ελληνικής ιστορίας μέσα από σπάνιες συλλογές και εκθέσεις.

Είναι ο παλαιότερος μουσειακός οργανισμός της Ελλάδας, που λειτουργεί ως Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, κι ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της χώρας. Στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας που βρίσκεται μάλιστα σε εξαιρετικά προνομιούχο θέση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από τους πράσινους πνεύμονες του Εθνικού Κήπου και του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου.

Στο εσωτερικό του εκτίθενται σημαντικές συλλογές, οι οποίες «διηγούνται» την ιστορία του ελληνισμού στο πέρασμα του χρόνου. Η ενότητα των συλλογών αυτών συγκροτείται από πολλά επιμέρους κομμάτια με πάνω από 40.000 έργα, που καταγράφουν το χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου στο θεαματικό πανόραμα της χρονικής του διαδρομής: από την αρχαιότητα και την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας ως τη περίοδο του Βυζαντίου, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, την περίοδο της φραγκικής και οθωμανικής κατοχής, ως την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, και από την περίοδο της διαμόρφωσης του νέου ελληνικού κράτους ως το 1922, τη χρονιά που σημαδεύει η Μικρασιατική Καταστροφή.

Η συνεισφορά της οικογένειας Μπενάκη στην Ελλάδα κρίνεται ανεκτίμητη, αφού μέχρι σήμερα το μουσείο έχει κατορθώσει, μέσα από δωρεές, να εξαπλωθεί και σε άλλα κτήρια. Κόσμημα για την πόλη αποτελεί το πρόσφατο κτήριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου), το οποίο φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στον Κεραμεικό (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12) και η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα στο Κολωνάκι (Κριεζώτου 3).

Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το καφέ του Κεντρικού Κτηρίου που λειτουργεί στο 2ο όροφο και προσφέρει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο. Επίσης, κάθε Πέμπτη και Σάββατο το μουσείο παραμένει ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα, και ενδείκνυται για ένα ρομαντικό δείπνο στο εστιατόριο. Το πωλητήριο είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου, αλλά και τη Δευτέρα. Το κυλικείο είναι ανοιχτό μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου.

Τετάρτη, Παρασκευή: 09.00-17.00, Πέμπτη, Σάββατο: 09.00-00.00, Κυριακή: 09.00-15.00

Γενική είσοδος: 7 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο), Περιοδική έκθεση: 5 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο), Δημοσιογράφοι: 1 ευρώ, Ελεύθερη είσοδος κάθε Πέμπτη (προαιρετική καταβολή 1 ευρώ) εκτός περιοδικής έκθεσης και οργανωμένων ομάδων και την Ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου)

Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, +30 210 3671000, www.benaki.gr


 



Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com

4. Μουσείο Αυτοκινήτου

Το Μουσείο Αυτοκινήτου στεγάζεται στο μοντέρνο και βιομηχανικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Πολυχώρο Capitol Mall και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους λάτρεις της αυτοκίνησης που θέλουν να ανακαλύψουν τους θησαυρούς του.

Είναι μια από τις πιο πρόσφατες μουσειακές αφίξεις στην Αθήνα (άνοιξε τον Μάρτιο του 2011) και σίγουρα προκάλεσε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Βασισμένο στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης με τη χαρακτηριστική σπειροειδή ράμπα, αναβαθμίζει όλη τη γύρω περιοχή και αποτελεί πλέον πόλο έλξης για τους φίλους του αυτοκινήτου και της τέχνης. Η συλλογή αποτελείται συνολικά από 310 αυτοκίνητα (συλλογή του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη), από τα οποία, σε πρώτη φάση, εκτίθενται τα 112 που χρονολογούνται από το 1895 ως το 1980 περίπου.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, εκτός από έναν ικανό αριθμό Μaseratti, Bugatti, Facel, Lotus, Aston Martin, και κάποιους τετράτροχους superstars, όπως την εκτυφλωτικά ροζ Chrysler Imperial του Ρόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin, τη Rolls Royce του σερ Λόρενς Ολίβιε, «εργαλεία» οδηγών της Formula 1 και την Cadillac Seville με εσωτερικό ειδικά σχεδιασμένο από τον οίκο Gucci. Επίσης, «γαλαζοαίματα» αμάξια βαρόνων και λόρδων εντυπωσιάζουν με την πολυτέλειά τους.

Η περιήγηση ξεκινά από τον 3ο όροφο όπου βρίσκονται τα εκδοτήρια. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται πωλητήριο, αίθουσα προσομοιωτή F1 και υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 200 θέσεων, όπου τα βράδια λειτουργεί ως κινηματογραφική αίθουσα 3D.

Tip: Στον Πολυχώρο Capitol Mall λειτουργεί σταθμός στάθμευσης αυτοκινήτων 800 θέσεων, όπου παρέχεται έκπτωση στις αρχικές τιμές του (με την επίδειξη εισιτηρίου). Οι μικροί μας φίλοι θα ενθουσιαστούν με το αυτοκίνητο των Flintstones (όπου μπορούν να φωτογραφηθούν), το οποίο βρέθηκε στο μουσείο από τα στούντιο του Ηοllywood. Δευτέρα-Παρασκευή (κατόπιν συνεννόησης), Σάββατο: 12.00-21.00, Κυριακή 11.00-18.00

Γενική είσοδος: 8 ευρώ, 5 ευρώ (κάτω των 12, άνω των 65, φοιτητικό)

Ιουλιανού 33-35 & Πατησίων, +30 210 8816187, www.hellenicmotormuseum.gr



 


Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com


5. Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο, στεγασμένο σ' ένα μνημειακό κτίσμα του 19ου αιώνα και κατοικία του Ερρίκου Σλίμαν, στην καρδιά της Αθήνας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Η ίδρυσή του χρονολογείται στο 1834, χρονιά που συστάθηκε και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στη μόνιμη συλλογή του, η οποία φιλοξενείται στον 1ο και τον 2ο όροφο του κτηρίου, αποτελούμενη από νομίσματα, θησαυρούς, μετάλλια κ.ά., παρουσιάζεται η ιστορία του νομίσματος από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως και σήμερα.

Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή, φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις που συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στον 1ο όροφο του μουσείου θα βρείτε επίσης πωλητήριο (λειτουργεί τις ίδιες ώρες με το μουσείο), όπου διατίθενται προς πώληση πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών νομισμάτων και κοσμημάτων, κάρτες, τετράδια και παιχνίδια.

Τρίτη-Κυριακή: 08.00–15.00

Γενική είσοδος: 3 ευρώ, 2 ευρώ (μειωμένο)

Tip: Το καφέ του Νομισματικού Μουσείου λειτουργεί στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου κι αποτελεί μια μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας. Στον υπέροχο κήπο (έκτασης 800 τ.μ.) θα βρείτε πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας, καθώς και αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το καφέ ή το σνακ σας. Για τη μετακίνησή σας στο Νομισματικό Μουσείο βολεύουν εξίσου οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

Πανεπιστημίου 12, +30 210 3632057, +30 210 3612834, +30 210 3612872, www.nma.gr







Κείμενο: Νάντια Μασσαχού
πηγή: greekguide.com

Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com

Economy Hotel Athens Greece