Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα από το Μουσείο της Ακρόπολης


Τυχεροί οι μικροί φίλοι που θα επισκεφτούν τις γιορτές το μουσείο
Δώρα όπως αυτά που χάριζαν οι αρχαίοι στους θεούς, αλλά και γλυκίσματα από υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν οι μικροί φίλοι του Μουσείου Ακρόπολης, που θα το επισκεφτούν τη φετινή εορταστική περίοδο.


Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com


Γνωρίζοντας έθιμα, όπως αυτό της Ειρεσιώνης, του κλαδιού ελιάς που στόλιζαν στην αρχαία Αθήνα, θα έχουν συγχρόνως μια μοναδική δυνατότητα: Να φτιάξουν τα δικά τους στολίδια εμπνευσμένα από τα αντικείμενα του Μουσείου. Εκπλήξεις όμως επιφυλάσσονται και στους ενήλικες, όπως οι θεματικές παρουσιάσεις για τις «Γιορτές της αρχαίας Αττικής» ή οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μουσικές μελωδίες που θα ακουστούν στο ισόγειο. Συγκεκριμένα, το εορταστικό πρόγραμμα του Μουσείου Ακρόπολης διαμορφώνεται ως εξής:

Παιδικό εργαστήριο «Δώρα για θεούς και ανθρώπους»

Μαζί με Αρχαιολόγους-Φροντιστές, τα παιδιά θα ανακαλύψουν την έννοια του δώρου στην αρχαιότητα και σήμερα. Παράλληλα, θα περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου και μέσα από την παρατήρηση των ποικίλων και όμορφων αρχαίων δώρων προς τους θεούς, που κατασκευάστηκαν από υλικά που μένουν στο χρόνο, θα κατασκευάσουν σε κινητό εργαστήρι σύγχρονα δώρα, που θα χαρίσουν σε αγαπημένα τους πρόσωπα στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων. Ημέρες και ώρες εργαστηρίου: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου & Σάββατο 28 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. & 5 μ.μ. Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου: 5 μ.μ. & 6 μ.μ. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών, ενώ για τη συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 50 λεπτά.

Παιδικό εργαστήριο «Η Ειρεσιώνη»

Το έθιμο της Ειρεσιώνης θα γνωρίσουν οι μικροί επισκέπτες, που θα στολίσουν ένα κλαδί ελιάς, όπως γινόταν στην αρχαία Αθήνα. Επίσης, θα φτιάξουν τα δικά τους στολίδια εμπνευσμένα από αντικείμενα του Μουσείου. Ημέρες προγράμματος: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου. Ώρες προγράμματος: 11 π.μ., 12 μ.μ., 1:30 μ.μ., 2:30 μ.μ. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 45 λεπτά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ.Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com


Παιδικό εργαστήριο «Φτιάχνουμε αρχαία γλυκίσματα στο Μουσείο»

Την έννοια της προσφοράς εδεσμάτων στην αρχαιότητα, αλλά και τη σχέση της διατροφής με τη γιορτή και την καθημερινότητα, θα ανακαλύψουν τα παιδιά με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου. Μαζί τους θα συζητήσουν, μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, μπροστά από όμορφα εκθέματα, για δώρα από υλικά που συνήθως δεν μένουν στο χρόνο. Μέσα στο φωτεινό χώρο του εστιατορίου θα κατασκευάσουν με υλικά της αρχαιότητας το δικό τους γλύκισμα, ενώ θα γευθούν σύγχρονα εδέσματα με αρχαία υλικά. Ημέρες προγράμματος: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου. Ώρες προγράμματος: 11 π.μ. & 1 μ.μ. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 3 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήρι: 15 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Παρουσίαση για ενήλικες με θέμα «Γιορτές της αρχαίας Αττικής»

Ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ζωή των αρχαίων, που τους έφερναν κοντά, διαμορφώνοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε περιοχής, ήταν το πλήθος μικρών και μεγάλων γιορτών της αρχαιότητας, αφορμές συχνά για προσευχές, πομπές, προσφορές, χορούς, διαγωνισμούς και φαγοπότι. Με βάση τα εκθέματα του Μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να συζητήσουν με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη μορφή σημαντικών γιορτών και τη σχέση τους με τις εποχές του χρόνου και με ιδιαίτερες στιγμές της ανθρώπινης ζωής. Ημέρες παρουσίασης: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου & Σάββατο 28 Δεκεμβρίου. Ώρες παρουσίασης: 12:30 μ.μ. & 6:00 μ.μ. Συμμετοχή: Έως 25 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Δήλωση συμμετοχής με το εισιτήριο ημέρας στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com


Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το Μουσείο θα καλωσορίσει για πρώτη φορά το Μουσικό Σχολείου Ιλίου με γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από την Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων στον χώρο του ισογείου. Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γιορτινές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Λοχαγού Μιχαήλ Χασούρη, στο ισόγειο του Μουσείου.

Το γούρι για το 2014

Φέτος το γούρι είναι κάτι ασυνήθιστο, το φίδι, που όμως για τους αρχαίους είχε μια ιδιαίτερα θετική σημασία: Ήταν ο φύλακας του Ερεχθείου στην Ακρόπολη, ο θεός Δίας Μειλίχιος που αγαπούσε τους ανθρώπους και τους χάριζε πλούτη, αλλά και ο θεραπευτικός συνοδός του Ασκληπιού. Ένα τέτοιο «καλό φίδι» απεικονίζεται στην εντυπωσιακή στήλη του Σίλωνα του 4ου αι. π.Χ., από τη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.

Οικογενειακά σακίδια

Το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες να γνωρίσουν τις συλλογές του μέσα από τα θεματικά αρχαιολογικά παιχνίδια που διατίθενται είτε στο Γραφείο Πληροφοριών ως δωρεάν δανειστικά σακίδια, είτε στα πωλητήρια.

Το Μουσείο, όπως κάθε χρόνο, θα παραμείνει κλειστό 25 και 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου.

Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com

Economy Hotel Athens Greece