Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2012

Άξιον Εστί στο Ηρώδειο


Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά γεγονότα της xρονιάς στο Ηρώδειο στις 24 Σεπτεμβρίου 2012.


Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com



Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις “Stabat Mater” και “Song of Ascent” του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία, στην οποία η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντήσει την παραδοσιακή και ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας.

Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα.

Δύο χώρες, δύο πολιτισμοί θα εκπροσωπούνται σε αυτή τη συναυλία στην οποία θα εκτελέσουν διακεκριμένοι παγκοσμίως γνωστοί καλλιτέχνες.

Το «Άξιον Εστί» αποτελεί ένα μνημείο της ελληνικής τέχνης. Η σημαντικότητά του καθώς και η μορφή του ποιητικού κειμένου οδήγησαν στην εξέταση μιας νέας μουσικής φόρμας.

Το έργο καλύπτει όλη την ιστορία του ελληνικού έθνους. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»... από τη Γένεση μέχρι το προφητικό όραμα των βασάνων που μας επιβλήθηκαν.

Χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία - η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.

Ο Αφηγητής  διαβάζει το πεζό κείμενο, ο Ψάλτης  στους ύμνους και ο Λαϊκός  στα χορωδιακά τμήματα.

Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης, Δημήτρης Καβράκος
Αφηγητής: Σταύρος Ζαλμάς

info by: enikos.gr


Book a hotel room in Athens Greece www.athenshoteleconomy.com
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com

Economy Hotel Athens Greece