Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

Oδηγός επιβίωσης για το καλοκαίρι


Clubing και όλα τα συναφή. Για μας τους ποδηλάτες όμως πέρα από μια όμορφη εποχή, το καλοκαίρι μας επιφυλάσσει και ένα σωρό δυσκολίες που καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Ιδού ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης.
Με τον ερχομό του καλοκαιριού, το μεγάλωμα της ημέρας και την έναρξη των μεγάλων ποδηλατικών γύρων, όλοι εμείς οι επίδοξοι Lance Armstrong, Jan Ullrich και Ivan Basso έχουμε πολλούς λόγους παραπάνω για να ξεχυθούμε στους δρόμους με τις ποδηλατάρες μας, χομπίστες και πρωταθληταράδες, για ατελείωτες βόλτες. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα συνδυάσουν διακοπές με ποδήλατο. Μπορεί το μισητό, προς κάθε Έλληνα, κρύο του χειμώνα να έφυγε, δε σημαίνει όμως ότι το καλοκαίρι δεν προσφέρει τις δικές του αντιξοότητες, όπου ο κάθε ποδηλάτης καλείται να αντιμετωπίσει. Παρακάτω, σας αναφέρουμε ορισμένες από αυτές καθώς και τον τρόπο να τις αντιμετωπίσετε.
Ζέστη
Ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός για κάθε ποδηλάτη, με τη μέση θερμοκρασία να είναι στους 30ο C τους καλοκαιρινούς μήνες και η πιο μικρή βόλτα πολλές φορές να φαντάζει Γολγοθάς. Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη μητέρα φύση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα (μετά τις 6μμ). Σε υπερβολικά ζεστές ημέρες μειώστε τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης και να γνωρίζετε, όσοι από εσάς χρησιμοποιούν καρδιοσυχνόμετρο, ότι οι παλμοί μας κατά τις ζεστές ημέρες είναι 5-10 παλμούς περισσότεροι από ότι είναι τις κανονικές. Να πίνετε πολλά υγρά και να έχετε μαζί σας πάντα χρήματα για κάθε ενδεχόμενο.
Αέρας
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απο το να ξεκινάς την προπόνησή σου με άπνοια ή ακόμα και με ελαφρύ αεράκι και στο τέλος να βρεθείς να χαροπαλεύεις με 7 μποφώρ και η 2ωρη προγραμματισμένη βόλτα να πάρει προαγωγή σε μια κολασμένη 3ωρη προπόνηση, που αφήνει αναμνήσεις ανηφόρας τύπου Alpe d’Huez. Ω ναι, είναι αυτοί οι εποχιακοί καλοκαιρινοί άνεμοι, τα λεγόμενα μελτέμια ή όπως αλλιώς λέγονται, που άξαφνα εκεί που δεν κουνιέται φύλλο νομίζεις πως θα ξεριζωθούν τα δέντρα!
Προγραμματίστε την έξοδό σας. Συνήθως τα αεράκια του καλοκαιρίου χαρακτηρίζονται απο μία συνέπεια. Αυτό σημαίνει, ότι οι ώρες καθως και η κατεύθυνση του ανέμου είναι σταθερή (συμβαίνουν κατά το μεσημέρι και συνήθως οφείλονται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ στεριας και θάλασσας οπότε και η διέυθυνσή τους είναι από τη θάλασσα στη στεριά). Παρατηρείστε λοιπόν, το φαινόμενο και κανονίστε είτε να κάνετε την προπόνησή σας πρίν αρχίσει ο αέρας είτε η διαδρομή σας να είναι τέτοια, ώστε η επιστροφή σας να γίνεται στον ευνοικό άνεμο εκτός και αν μαστίζεστε απο μαζοχιστικές τάσεις!
Ο ήλιος……καίει! Ναι καίει και όχι μόνο για μία συγκεκριμένη μερίδα πληθυσμού αλλά για όλους μας. Με τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος να αυξάνονται ραγδαία δε μας μένουν πολλές επιλογές, η προστασία είναι μονόδρομος. Η χρήση του αντηλιακού είναι απόλυτα απαραίτητη και για να είμαστε ακόμα πιο σαφείς όλες μα όλες τις εποχές του χρόνου! Χρησιμοποιήστε διαφορετικό αντηλιακό για το πρόσωπο, με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας και άλλο για το σώμα. Βάλτε το μισή ώρα περίπου πριν βγείτε στον ήλιο, ενώ φροντίστε το αντηλιακό σας να είναι αδιάβροχο. Τελευταία στην αγορά κυκλοφορούν αντηλιακά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, είναι ιδανικά για αθλητές, λίγο ακριβά αλλά αξίζουν την επένδυσή σας. Τέλος, ένα καπέλο είναι πάντα χρήσιμο για τις ώρες που ο ήλιος μεσουρανεί, μιας και το δέρμα του προσώπου είναι αρκετά ευαίσθητο και μόνο το αντηλιακό δεν επαρκεί.
Εφοδιαστειτε και αναγνωρίστε
Οι περισσότεροι απο εμάς συνδυάζουμε διακοπές με ποδήλατο. Γι’αυτούς που επισκέπτονται άγνωστους προορισμούς καλό είναι να κάνουν μία αναγνώριση του τοπίου πρίν ξεκινήσουν την ποδηλατική τους εξόρμηση. Είναι κρίμα και άδικο μια χαλαρή βόλτα σε μια άγνωστη περιοχή, να καταλήξει σε μια ατελείωτη ανάβαση 20km, με 10% μέση κλίση (και πιστέψτε μας είναι πολλά αυτά τα αθώα νησάκια που δε σας γεμίζουν το μάτι και όμως κρύβουν τη δίκη τους έκδοση του Mont Ventoux και του Mortirolo.
Επίσης, να ξέρετε ότι όταν πάτε διακοπές, μαζί σας δεν έρχεται ούτε ο ποδηλατάς της γειτονιάς σας ούτε ο γιατρός σας. Γι’αυτό φροντίστε να είστε εφοδιασμένοι και προετοιμασμένοι. Αφενός ένα σέρβις πρίν τις εξορμήσεις σας είναι αναγκαίο, όπως απαραίτητα είναι και κάποια βασικά εργαλεία όπως allen, πεταλόκλειδα, εξωλκείς αλυσίδας και εργαλεία καθαρισμού και λίπανσης. Είναι κρίμα να περάσετε τις διακοπές σας με βρώμικο ποδήλατο χωρίς αλυσίδα και τις μισές ταχύτητες να πηδάνε και να προσφέρετε δωρεάν μουσική στους τουρίστες απο την μπάντα «τα Γρανάζια που Τρίζουν». Ακόμα είναι πάντα καλό να έχετε μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών, κυρίως τα άτομα που έχουν προβλήματα με αλεργίες ή άσθμα, μιας και σε μέρη απομονωμένα ακόμα και οι γιατροί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
Πιείτε Πιείτε ΠιείτεΝαι, είμαστε σίγουροι ότι όλοι γνωρίζετε για την αφυδάτωση, το πρόβλημά μας είναι το πόσο καλά το αντιμετωπίζετε. Η αφυδάτωση είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας που κάνει τις καλοκαιρινές σας προπονήσεις να μοιάζουν με μαρτύριο. Να ξέρετε, ότι τόσο η αφυδάτωση όσο και η ενυδάτωση είναι μακροπρόθεσμες διαδικασίες, αυτό με λίγα λόγια μας θυμίζει το ρήμα «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν
μαγειρεύουν». Έτσι, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων καλό είναι να προσέχουμε και να πίνουμε αρκετά πρίν το καμπανάκι της αφυδάτωσης χτυπήσει, γιατί όταν χτυπήσει η ζημιά έχει ήδη γίνει. Πιείτε όσο πιο πολύ γίνεται, κατά τη διάρκεια της μέρας ακόμα και εκτός προπόνησης. Ένα ρόφημα από ηλεκτρολύτες -λίγο υπερτονικό (πηχτό) – μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Στην προπόνηση τώρα, ποτέ μην περιμένετε να διψάσετε για να αρχίσετε να πίνετε (η δίψα να ξέρετε, ότι είναι πλασματική παράμετρος και δεν αντιπροσωπεύει το αν είμαστε αφυδατωμένοι ή όχι). Να πίνετε συχνά μικρές ποσότητες, ο οργανισμός μας αποροφά καλύτερα μικρές και συχνά ποσότητες υγρών παρά μεγάλες και λίγες φορές. Τέλος, πολλοί από εμάς έχουν τη συνήθεια να ρίχνουν νερό στο κεφάλι τους προκειμένου να δροσιστούν. Μάθετε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό μιας και πολλές φορές αυξάνεται περισσότερο η απώλεια υγρών στο σώμα μας άρα υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.
Μπάνιο: μύθος ή πραγματικότητα
Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι απο εμάς τους hardcore ποδηλάτες θεωρούσαμε το μπάνιο στη θάλασσα ορκισμένο εχθρό μας. Η αίτια; Ότι η θάλασσα σφίγγει τα πόδια, κάνει κακό. Μύθος ή πραγματικότητα; μάλλον μύθος μιας και οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει, ότι το θαλασσινό μπανάκι ακόμα και η μικρή έκθεση στον ήλιο όχι μόνο δε σφίγγει, απεναντίας χαλαρώνει τα πόδια. Αν για κάποιο λόγο κάποιος σφίγγει, είναι γιατί μάλλον οι πλευστικές του ικανότητες είναι τόσο περιορισμένες ώστε και η μικρή βουτιά αποτελεί διαδικασία επιβίωσης και η κόπωση είναι τεράστια. Ένας άλλος λόγος είναι γιατί μάλλον ζηλέψατε το μπρούτζινο χρώμα της ξανθιάς στην παραλία και παλεύετε να την ανταγωνιστείτε.
Είπαμε 10-15 λεπτά είναι καλά, 1 ώρα είναι τηγάνισμα!
Πιστεύουμε ότι αυτό το καλοκαίρι ακολουθώντας τις οδηγίες μας, να κάνετε ατελείωτες βόλτες με τις ποδηλατάρες σας άνετα εύκολα και με στιλ. Δυστυχώς, το MBike για ένα μόνο κίνδυνο του καλοκαιριού δεν έχει λύση για βοήθεια, είναι αυτά τα πλάσματα της φύσης που φοράνε όσο το
δυνατόν λιγότερα ρούχα πάνω τους αφήνωντας σε κοινή θέα τα κάλη τους. Είμαστε όμως πεπεισμένοι, πως ο καλός ο ποδηλάτης είναι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους δυσκολίες!

Book a hotel room in Athens Greece www.economyhotel.gr
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com

Economy Hotel Athens Greece