Παρασκευή, Απριλίου 22, 2011

Συμπόσιο: Aρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία

info: culturenow
Tα μυστικά της αρχαιότερης και πλουσιότερης κουζίνας του κόσμου παρουσιάζονται σto Συμπόσιο με θέμα Aρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία ...


Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον συμπόσιο που διοργανώνεται από την εταιρεία Artifex, στις 7 και 8 Μαϊου, στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής.

Book a hotel room in Athens Greece www.economyhotel.gr
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com


Το Συμπόσιο αυτό έχει ως στόχο να μυήσει τόσο τους ειδήμονες, όσο και τους ερασιτέχνες στα μυστικά της αρχαιότερης, πλουσιότερης και πιο αυθεντινής κουζίνας του κόσμου με ένα πλήρες πρόγραμμα που περιλαμβάνει  διαλέξεις  γνωστών συγγραφέων, καθηγητών και ερευνητών στον τομέα των βυζαντινών και αρχαιοελληνικών σπουδών και της επιστήμης της διατροφής, εισηγήσεις κριτικών γεύσης και οινολόγων, εργαστήρια μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, ξενάγηση στο εξαίρετο νέο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Λαζαρίδη καθώς επίσης και ένα μοναδικό θεματικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας.

«Τα περισσότερα στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας ήταν ασφαλώς γνωστά στην περιοχή του Αιγαίου από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας, από τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και πολύ λίγα πράγματα ήρθαν να προστεθούν έκτοτε. Με τα σταφύλια και το κρασί, τις σταφίδες, τα σύκα και το μέλι, το σταρένιο ψωμί και τα κριθαρένια γλυκίσματα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, το αρνάκι και το κατσικάκι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα χταπόδια και τα καλαμαράκια, η ελληνική κουζίνα είχε συμπληρώσει ήδη εδώ και τρεις ή περισσότερες χιλιάδες χρόνια τα βασικά συστατικά της και, με δεδομένες τις απλές μεθόδους που χαρακτηρίζουν την καλύτερη ελληνική μαγειρική, τόσο στα χρόνια του Αρχέστρατου όσο και στις μέρες μας, η αρχαιότερη κουζίνα της Ευρώπης δεν έχασε ποτέ την αυθεντική και μοναδική της γεύση», γράφει ο Andrew Dalby, ο πλέον αναγνωρισμένος σήμερα ιστορικός της διατροφής παγκοσμίως και κύριος ομιλητής του Συμποσίου.

Στο Συμπόσιο επίσης συμμετέχουν οι ομιλητές: Johannes Koder, καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας, Louis Grivetti, επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα της Διατροφής στο UC Davis, Ηλίας Αναγνωστάκης, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Αλέξανδρος Γιώτης, κριτικός γαστρονομίας και εδεσματολόγος, Δημήτρης Χατζηνικολάου, οινολόγος,  Αλβέρτος Αρούχ, κριτικός γεύσης και συγγραφέας, Γεώργιος Μπόσκου, επίκουρος καθηγητής οργάνωσης και διαχείρισης μονάδων διατροφής, Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός και συγγραφέας, Θεοφάνης Καραμπατσάκης, επιστημονικός συνεργάτης της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Λεοντσίνη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.  και  Παναγιώτης Σουλτάνης, φιλόλογος και αρθρογράφος.


Στο Συμπόσιο, που διαρκεί 2 ημέρες, οι συμμετέχοντες εκτός από τις θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις που θα λάβουν για τις μαγειρικές συνήθειες και την τέχνη του συμποσιασμού των προγόνων μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα αυθεντικό αρχαιοελληνικό και ένα βυζαντινό δείπνο με τη συνοδεία αντίστοιχα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής μουσικής. Στις θεματικές συναυλίες θα παίξουν: στις 7 Μαϊου η διεθνούς φήμης αρπίστρια Ε. Κιοσόγλου συνοδευόμενη από ξύλινο φλάουτο, και στις 8 Μαϊου μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από ούτι, κανονάκι, αυλό και μπεντίρ, με μουσικούς του Ωδείου ΤΕΤΤΙΞ.

Το Συμπόσιο διοργανώνει η Artifex, εταιρεία που ειδικεύεται σε επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά συνέδρια, σεμινάρια και φεστιβάλ.
Με την υποστήριξη της σχολής Le Monde.


Book a hotel room in Athens Greece www.economyhotel.gr
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com

Economy Hotel Athens Greece