Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

Κλόουν-ακτιβιστές από την Αγία Πετρούπολη

Το Λισεντέι είναι το πρώτο ρωσικό θέατρο με κλόουν και μίμους. Και μόνο χάρη στα 43 χρόνια ιστορίας του, ο θίασος από την Αγία Πετρούπολη αξίζει την προσοχή μας. Στις 15, 16 και 17 Απριλίου έρχεται στο Badminton με το έργο «Semianyki» στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του. Παλαιότερα το Κρεμλίνο μετέτρεπε σε κανονική οδύσσεια τη χορήγηση άδειας εξόδου από τη χώρα.

Book a hotel room in Athens Greece www.economyhotel.gr
check on line availability -  prices and make a  reservation https://economyhotel.cosmores.com/
 
«Ακούγοντας ο κόσμος τη λέξη κλόουν έχει αποκλειστικά και μόνο στο μυαλό του την κόκκινη μύτη και τη μάσκα», λένε οι άνθρωποι του Λισεντέι. Το όνειρο του ιδρυτή του Slava Polunine για μια άλλη διάσταση και απόδοση φανταστικών ρόλων ξεκίνησε το 1968 σε ένα εγκαταλελειμμένο αβαείο, που για αρκετά χρόνια ήταν νυχθημερόν γεμάτο από καλλιτέχνες που στήριζαν την προσπάθεια. Το 1996 οι μοναχοί του αβαείου επέστρεψαν και το θέατρο αναζήτησε νέα στέγη.
Παρά το γεγονός ότι η Σοβιετική Ενωση δεν ενθουσιάστηκε με τον καινούργιο αυτό τρόπο έκφρασης, οι επίμονες προσπάθειες της ομάδας είχαν αποτέλεσμα τη χορήγηση άδειας εξόδου. Η πρώτη παγκόσμια περιοδεία τους ονομάστηκε «Katastroph» (Καταστροφή) και βασίστηκε αρχικά σε αεροπορικά δυστυχήματα, αλλά έπειτα στην έκρηξη του Τσερνομπίλ. Οι άνθρωποι του Λισεντέι συνέχισαν τις ακτιβιστικές δράσεις και τις πολιτικές παραστάσεις μέχρι το 1989, λίγο πριν από την πτώση του Τείχους.
Ο Polunine και η ομάδα του δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 το «Mir Καραβάνι» (ειρηνικό καραβάνι) που ταξίδεψε από την Πετρούπολη στην Ιταλία. Εκεί ενώθηκε με το Teatro Nucleo από τη Φεράρα και με πολλές άλλες ομάδες και παρουσίασαν καταπληκτικές ομαδικές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης η ομάδα διαλύθηκε. Ορισμένα μέλη προσχώρησαν στο Cirque du Soleil, ενώ ο Polunine δημιούργησε το τηλεοπτικό «Slava Snow Show». Εξι βασικά μέλη ίδρυσαν, όμως, μια σχολή κλόουν στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολης.
Στο «Semianyki», που θα δούμε στο Μπάντμιντον, έξι ηθοποιοί αναπαριστούν μια οικογένεια αποτελούμενη από έναν αλκοολικό πατέρα, μια έγκυο μητέρα και τέσσερα παιδιά, το ένα πιο... «τρελό» από το άλλο! Χωρίς λόγια παρουσιάζουν μια ξεκαρδιστική παράσταση γεμάτη φαντασία και συγκίνηση.
 

Economy Hotel Athens Greece